Siber Zorbalık Nedir? Hangi Yollarla Yapılır Ve Nasıl Önlenir?
Son yıllarda dünya genelinde internet kullanımı gözle görülür bir şekilde artmıştır. Fakat internetin sağlamış olduğu faydaların yanında pek çok zararı da mevcuttur. Bunların en başında ise siber zorbalık gelmektedir.
Siber zorbalık kişilerin psikolojisi üzerinde zararlı etkiler bırakarak kişilerin hayatlarında geri dönülmez felaketler açabilmektedir. Bu yüzden sunmuş olduğumuz hizmetler sayesinde internet ortamında karşılaşılan bu gibi tehditleri engelleyebilirsiniz.
Siber Zorbalık Nedir?
Siber zorbalık, bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve sosyal medya platformları gibi elektronik teknolojileri kullanarak çevrimiçi olarak gerçekleşen bir zorbalık biçimidir. Birini taciz etmek veya korkutmak için incitici mesajlar veya resimler göndermek, söylentileri yaymak veya sahte profiller oluşturmak gibi birçok şekilde olabilir. Dışlama veya manipülasyon gibi daha incelikli suiistimal biçimlerini de içerebilir. Siber zorbalık özellikle zararlı olabilir çünkü 7/24 gerçekleşebilir ve geniş bir kitleye hızlı bir şekilde ulaşabilir. Sürekli olarak internete ve sosyal medyaya bağlı olabilecekleri için mağdurların kaçması zor olabilir. Zorbalığın kaynağının izini sürmek ve zorbayı sorumlu tutmak da zor olabilir.
Siber zorbalığın hem zorba hem de kurban için ciddi sonuçları olabilir. Kurbanlar duygusal sıkıntı, depresyon, endişe ve bazı durumlarda kendine zarar verme veya intihar yaşayabilir. Siber zorbalar, eylemleri nedeniyle yasal sonuçlarla karşılaşabilir ve çevrimiçi davranışları nedeniyle gelecekteki fırsatlarının sınırlı olduğunu görebilir. Siber zorbalığın kabul edilemez olduğunu ve zorbalık davranışını meydana geldiği web sitesine veya hizmete bildirmek veya güvenilir bir yetişkinle konuşmak gibi bunu önlemenin yolları olduğunu bilmek önemlidir. Sitemizden yer alan hizmetlerimiz sayesinde bu gibi durumların önüne geçebilirsiniz.
Siber Zorbalık Hangi Yollarla Yapılır?
Siber zorbalık pek çok biçimde olabilir ve en yaygın şekilde yapıldığı yollardan bazıları şunlardır:Taciz:
Mağdura açık veya özel olarak incitici veya tehdit edici mesajlar veya resimler göndermek veya yayınlamak.
Sosyal dışlanma: Bir kişiyi kasıtlı olarak çevrimiçi gruplardan, etkinliklerden veya konuşmalardan çıkarmak.
Kimliğe bürünme: Başka birini taciz etmek veya taklit etmek için sahte profiller veya hesaplar oluşturmak.
Trolleme: Topluluğu bozmak veya diğer kullanıcıları rahatsız etmek amacıyla çevrimiçi forumlarda veya sosyal medya platformlarında kışkırtıcı veya konu dışı mesajlar göndermek.
Söylentilerin yayılması: Birisi hakkında söylentileri veya yanlış bilgileri yaymak için sosyal medyayı ve diğer dijital iletişim biçimlerini kullanmak.
İntikam İçin Cinsel İçerik: Birinin müstehcen resimlerini veya videolarını rızası olmadan paylaşmak.
Cinsel içerikli mesajlaşma: Bir kişiye rızası olmadan müstehcen metin mesajları veya resimler göndermek.
Doxing: Birinin kişisel bilgilerini, onları taciz etmek veya sindirmek amacıyla, rızası olmadan çevrimiçi olarak yayınlamak.
Siber zorbalığın birçok şekilde olabileceğini ve tespit edilmesinin zor olabileceğini akılda tutmak önemlidir. Siber zorbalığın doğrudan hedefi olmasanız bile, davranışa katılmayarak veya bu davranışı teşvik etmeyerek siber zorbalığın önlenmesinde rol oynayabileceğinizi unutmamak da önemlidir.
Siber Zorbalık İstatistik
Siber zorbalık büyüyen bir sorundur ve yaygınlığını ve etkisini gösteren birçok istatistik vardır. İşte birkaç önemli istatistik;
Siber Zorbalık Araştırma Merkezi tarafından 2020 yılında yapılan bir ankete göre, 6-12. sınıflardaki öğrencilerin % 34’ü geçen yıl siber zorbalık yaşadığını bildirdi.
Siber Zorbalık Araştırma Merkezi’nin 2020 tarihli bir raporu, erkek ve kız çocukların siber zorbalığa uğrama olasılığının eşit olduğunu ve siber zorbalık olaylarının çoğunluğunun (% 58) sosyal medyada gerçekleştiğini ortaya koydu.
Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından 2020 yılında yapılan bir araştırma, siber zorbalığın ergenler arasında artan depresyon, kaygı ve intihar riski ile ilişkili olduğunu buldu.
Pew Araştırma Merkezi’nin 2019 tarihli bir raporu, ABD’deki gençlerin % 59’unun bir tür çevrimiçi tacize uğradığını ve gençlerin % 15’inin çevrimiçi zorbalığa uğradığını söylediğini ortaya koydu.
Siber Zorbalık Araştırma Merkezi’nin 2017 raporuna göre, her 3 gençten 1’i siber zorbalığa maruz kaldı ve her 4 gençten 1’i bizzat siber zorbalık yaptı.
Siber Zorbalık Araştırma Merkezinin 2016 yılında yayınladığı bir araştırmaya göre çevrimiçi zorbalığa uğrayan öğrencilerin % 15’inin bunun sonucunda okulu astığını ve ‘ünün notlarının etkilendiğini ortaya koydu.
Bu istatistiklerden, siber zorbalığın birçok genci etkileyen önemli bir sorun olduğu ve bunu önlemek ve ele almak için adımlar atmanın önemli olduğu açıktır.
Siber Zorbalık Örnekleri Nedir?
Siber zorbalık örnekleri şu şekilde sıralanabilir:
Tehdit edici veya taciz edici mesajlar veya e-postalar göndermek
Sosyal medyada veya çevrimiçi forumlarda incitici yorumlar veya söylentiler yayınlamak
Utanç verici veya özel fotoğraflar veya videolar yayınlama veya paylaşma
Biriyle alay etmek veya taciz etmek için sahte profiller veya web siteleri oluşturmak
Çevrimiçi ortamda birini taciz etmek veya kontrol etmek için bilgisayar korsanlığı veya diğer teknik yöntemleri kullanma
Siber zorbalığı teşvik eden çevrimiçi gruplara katılmak
Birisi hakkında kişisel bilgileri izni olmadan yayınlamak (doxxing)
Çevrimiçi oyun veya sanal dünyalar yoluyla taciz.
Web sitelerinde sahte incelemeler veya derecelendirmeler yayınlamak
Biriyle alay etmek veya onu küçük düşürmek için sahte anketler veya anketler oluşturmak.
Birini karalamak için deepfake teknolojisini kullanmak.
Birini taciz etmek için çevrimiçi kimliğe bürünme kullanma.
Birinin çevrimiçi etkinliğini izlemek için casus yazılım veya kötü amaçlı yazılım kullanmak.
Kısa mesaj, anlık mesajlaşma veya sohbet uygulamaları yoluyla taciz.
Siber Zorbalık Mağduru Çocuklarda Görülen Belirtiler
Siber zorbalık kurbanı olan çocuklar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli belirtiler gösterebilir:
Endişe ve depresyon
Düşük benlik saygısı ve benlik değeri gözlenmesi
Uyuma zorluğu veya kabuslar
Beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler
Okuldan veya sosyal etkinliklerden kaçınma
Daha önce keyif alınan etkinliklere karşı ilgi kaybı oluşumu
Konsantre olma veya görevleri tamamlama zorluğu
Öfke veya saldırganlık gözlenmesi
Arkadaşlardan ve aileden çekilme
Baş ağrısı veya karın ağrısı gibi fiziksel belirtiler
Akademik performansta düşüş meydana gelmesi
Kendine zarar verme veya intihar düşüncelerinin oluşması
Çevrimiçi olma veya teknolojiyi kullanma korkusu
Genel refahta bir düşüş.
Bazı çocukların herhangi bir görünür zorbalık belirtisi göstermeyebileceğini, ancak yine de sıkıntı yaşıyor olabileceklerini not etmek önemlidir. Bu nedenle, uyanık olmak ve çocukların davranışlarındaki herhangi bir değişikliğe dikkat etmek önemlidir.
Siber Zorbalık Nasıl Önlenir?
Siber zorbalığı önlemeye yardımcı olabilecek bazı adımlar şunlardır:
Siber zorbalığın ne olduğu ve insanları nasıl etkileyebileceği konusunda kendinizi ve başkalarını eğitin.
Sosyal medya hesaplarında katı gizlilik ayarları belirleyin ve içeriğinizi kimlerin görüntüleyebileceği ve kimlerle etkileşime geçebileceği konusunda seçici olun.
Siber zorbalara yanıt vermeyin, çünkü bu onları davranışlarına devam etmeye teşvik edebilir.
Siber zorbalıkla ilgili tüm kanıtları saklayın ve zorbalığın gerçekleştiği web sitesi veya sosyal medya platformu gibi uygun yetkililere veya zorbalık ciddi veya yasa dışı ise kolluk kuvvetlerine bildirin
Arkadaşlarınızı ve ailenizi siber zorbalığa karşı seslerini yükseltmeye ve zorbalığa uğrayanları desteklemeye teşvik edin.
Başkalarına çevrimiçi ortamda nezaket ve saygıyla davranarak olumlu bir rol model olun.
Çocukların çevrimiçi etkinliklerini izlemek ve siber zorbalıktan korunmalarına yardımcı olmak için ebeveyn denetimi yazılımı veya uygulamaları kullanın.
Çevrimiçi zorbalığa uğramak ruh sağlığını ve esenliğini etkiliyorsa, sosyal medyadan veya internetten zaman ayırın
Siber zorbalığın kabul edilemez olduğunu ve bunu durdurmak için adımlar atılması gerektiğini unutmamak önemlidir. Bu yüzden siber zorbalık ile karşılaşılması durumunda konu ile ilgili önlemlerin alınması kişilerin hayatları ve sağlığı için son derecede önemlidir. Sitemizde yer alan ürün ve hizmetlerden yararlanarak siber zorbalığa karşı tedbir alabilirsiniz.